Mitä tarkoittaa skandinaavinen sisustaminen? Mekin keskitymme verkkokaupassamme skandinaavisen sisustamisen tuotteisiin, mutta mitä se sitten tarkalleen ottaen onkaan?

Skandinaavisella sisustustyylillä viitataan pääpiirteissään selkeään tyyliin, joka suosii yksinkertaisesti muotoiltuja kalusteita ja valaisimia, luonnonmateriaaleja ja harmonista väripalettia, puhdaslinjaisia esineitä – hyvänä esimerkkinä vaikkapa Storefactoryn eleettömät vaasit. Skandinaavinen tyyli ei juuri leikittele koristeilla, pitseillä tai kiemuroilla, eikä monimutkaisilla muodoilla. Koti sisustetaan myös ilmavasti niin, että kalusteita ja esineitä ympäröivä tila nostaa yksityiskohdat esiin ja korostaa niiden kauneutta.

Mitä on skandinaavinen sisustus

Esimerkiksi hylly tai muu säilytyskaluste voi olla hyvinkin yksinkertainen, jolloin se luo selkeän pohjan mielenkiintoisten asetelmien tekemiseen ja antaa pääroolin juuri esineille. Vaihtamalla esineitä hyllyssä tai lipaston päällä saat luotua tunnelmaltaan erilaisia näkymiä helposti ja saat kivaa vaihtelua sisustukseen. Kaikessa tulee tietysti muistaa myös käytännöllisyys – toimiva ja viihtyisä koti ei synny pelkästään kauniita asetelmia luomalla. 🙂

Yksinkertaisuutta korostavan kodin ei kuitenkaan tarvitse olla äärimmäisen minimalistinen ja askeettinen. Luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, erilaisilla koreilla, pellava- ja puuvillallatekstiileillä ja kauniilla matoilla saa skandinaavisestakin sisustuksesta kutsuvan, lämpimän ja kodikkaan. Sisustaminen ei myöskään saa olla turhan vakavaa tai kurinalaista – esineet voivat olla humoristisiakin ja erilaisilla struktuureilla ja mittasuhteilla on lupa leikitellä ja luoda näin mielenkiintoisia näkymiä. Persoonallisuutta sisustukseen tuodaan sekoittelemalla uutta ja vanhaa, sliipattua ja rosoista, itsetehtyä ja valmiina ostettua, perittyä ja löydettyä.

Entä värit? Pelkkää mustaa ja valkoistako?

Skandinaavinen sisustus mielletään usein musta-valko-harmaa -sävytteiseksi, mutta tämä on vain yksi monista vaihtoehdoista. On totta, että kun kodin pinnat ovat pääosin vaaleasävyisiä, saadaan maksimoitua täällä Pohjolassa ajoittain hieman vähäiseksi jäävä luonnonvalo läpi vuoden. Tämä ei kuitenkaan poissulje värien käyttöä skandinaavisessakaan sisustuksessa, päinvastoin! Voit tuoda puitteiltaan vaaleaan kotiin helposti mitä tahansa värejä – kunhan pysyttelet samassa väripaletissa, on kokonaisuus harmoninen ja skandinaavinen, ja rauhallinen tunnelma säilyy. Valitse vaaleasävyisen tai mustavalkoisen perussisustuksen mausteeksi tekstiilejä esimerkiksi murretuissa sävyissä, pastelliväreissä tai pitäydy pellavan, beigen ja harmaan sävyissä – mikä itsestäsi tuntuu parhaalta!

Anno Lauha-ryijymatto

Kuva: Anno Laura-ryijymatto

anno torkkupeitto 

Kuva: Anno Taival-rahi ja Madam Stoltz -puuvillamatto

Viive tyynynpäälliset, Anno

Myös värikkäät, tummatkin seinä- ja lattiapinnat ovat löytäneet tiensä skandinaavisiin koteihin – tyylikkäimmissä ratkaisuissa näissäkin tapauksissa pidättäydytään kuitenkin niukassa väripaletissa. Esimerkiksi tummilla sävyillä tapetoidut tai maalatut seinät makuuhuoneessa, ja siihen yhdistettynä samansävyiset tekstiilit luovat aivan superkauniin, kutsuvan tunnelman makkariin.

Teemu Järven karhu juliste tumma makuuhuoneen seinä

Kuva: Teemu Järven Karhu-juliste

Paper Collective juliste

Kuva: Paper Collective Ensõ Black -juliste

Skandinaavisen kodin materiaalit ja elementit

Skandinaavisessa kodissa korostuvat luonnolliset materiaalit ja elementit, kuten puu, keramiikka, kivi, pellava, villa ja puuvilla. Peilit ovat paitsi käytännöllisiä, myös osa sisustusta, ja niillä saadaan kerrattua ikkunoista saatavaa luonnonvaloa. Vaaleaa puuta on suosittu pitkään, mutta myös teak-puiset vintage-kalusteet ja vähitellen myös tummemmat puunsävyt esimerkiksi lattioissa ovat löytäneet tiensä skandinaavisiin koteihin. Herkullisin yhdistelmä syntyy, kun kodista löytyy eri aikakausien kalusteita tai esineistöä, jotka kuitenkin puhuvat samaa muotokieltä tai ovat sävyiltään yhteneväisiä. Kirppislöydöt kunniaan!

Mitä on skandinaavinen sisustus

Kuva: Tässä kodissa on yhdistetty uutta ja vanhaa, edullisia kirppislöytöjä, perittyjä kalusteita ja design-klassikoita.

Onneksi sisustaminen ei kuitenkaan koskaan ole kovin vakavaa, eikä mitään tiukkoja sääntöjä kodin sisustamiseen ole! Tärkeintä on, että koti on asukkaidensa näköinen ja toimiva – ja että siellä on hyvä olla. ♡

kauppa-eiroskaa@domdom.fi

040 1940819